Tag Archives: design

My very first house

I have already posted about this semester’s project before. Here is updated version and the final status!

My proposal is strongly based on Adolf Loos’ idea of spatial plan commonly known as Raumplan to a degree. The plan has several stepped levels and room sequences that are all visually or physically connected, and there are spaces at each level with different functions.

raumplanH

Raumplan House, Spain, 2015, Alberto Campo Baeza.

I refer to a particular house which a version of Raumplan is employed. It is Raumplan House, Spain, 2015, Alberto Campo Baeza. This house has three spiraling and diagonal interconnected spaces. I wanted to reinterpret this triple in my proposal since it provides anyone to see other two spaces exactly by standing in one, and anyone can able to see two different directions while standing in the middle space.

Also, the spaces are only visually connected and the level difference is high since the house has small site and needed to shaped vertically.  While adapting this three diagonal spaces to my house proposal, I have decided to decrease the level differences and provide access from one space to another.

Therefore, this is the way how spaces come together.

mobiush

Möbius House, Het Gooi, 1993-1998, UNStudio. Diagrams.

I have Möbius House as my second primary reference.

What I have learned about Möbius House is that there are two programmatic lines which are positioned side by side horizontally and they interlock in a specific part. This ‘bow tie’ like configuration of two programmatic lines, which has sequence of spaces inside, made me think that what if this two lines of Möbius House was designed with Raumplan?

raumplanH

Diagrams. *It is about combining two of these diagonal space organization by learning from Möbius House.

Then, unlike the original configuration of Möbius lines, in my proposal the lines combined vertically (on top of each other) because of the vertical space organization of Raumplan House.

axonometric

Exploded axonometric drawing of my house proposal.

After two lines started to position vertically I have reinterpreted the intersection part.

While Möbius House’s intersection part is dense, I have the exact opposite in my proposal. I designed it as a vertical void, as a vertically shared intersection part. Therefore, the form of levelling of this intersection part became different.

How I achieved this void?

Since I have two programmatic lines come from Raumplan. I planned that

One line has opening to this direction (kind of interior garden) while other opening has towards another direction. So, the different surface I designed below and the upper opening and the skylight act like this vertical shared intersection together.

sitehousek

House K., Germany, 2005, Titus Benhard. Site Plan.

While continuing my research, I came across to a house called House K., Germany, 2005, Titus Benhard. The house is in a suburban place. Its site is quite elevated from the lake level approximately 61 meters, and the distance between lake and the house is 330 meters.

I wanted to refer to this house’s ‘zoning spaces’ approach and how this approach works with the site. The house has two parts as front and back with a long separator axis between them. While the stepped arrangement of the spaces in back is in part a response to the sloped nature of the site, the spaces in front especially open out towards lake. The lake is on south-east direction.

Considering these, I have decided to locate my house proposal on to the site of House K. and apply these back & front conditions to my proposal as bottom & top. Therefore, I designed the bottom line as an open space reaches from the entrance (kitchen) towards the front garden and decrease gradually over several split levels. This means , on one hand the bottom line follows the slope of terrain, has spaces which are directly related with garden, and has zones such as kitchen, living (big spaces). On the other hand, The top line open towards lake and establishes a hierarchical sequence of rooms. Spaces of that line face with lakei and has rooms which have same or similar functions such as private rooms, sleeping, robing, child room (middle spaces).

site plan

Site plan of My House proposal

IMG_5619Other responses to the site: I changed the actual direction of North in order to provide better climate conditions and qualities to spaces. So, the house spreads east west direction and spaces face with south, southeast, southwest. There are spaces on the north direction such as studio, pantry, garage. Approach/access from road and main entrance are from northeast.

Secondary References: I refer to Möbius House’s kitchen and its positioning regarding the studio, garage, and storage places. The ceilings (upper slabs) of some bottom spaces became terraces to the upper spaces as in Möbius House. Further, the tectonic of my house proposal based on Möbius House’s materials: concrete + glass.

plans

Plan drawings of my house proposal.

sections

1/100 Section drawings.

 

 

Advertisements

So far…

I am reporting that I have abandoned the design I worked on so far!

I am only half-joking about this, but there are significant changes. Let’s look at the new ideas, how is the current state of design, and how was the second pre-jury.

As I get the last criticism before the jury, I was thinking about why I insist on working this project with rectangular forms. This doubts made me think that the project really needed to have curvilinear forms as it had on the climax of the design. You can review the previous step from here to clarify the idea.

Narration of up-to-date Project: In such a homogeneous place like Tuz Gölü, I have observed that visitors look for variation and changes. By considering this, I wanted to design something dynamic and something unexpected, which visitors do not expect to see on the lake. At this place, I used a form which acts like various architectural elements, which is able to carry itself, and which becomes a structure itself.

I grafted the condition visual continuity -there is situation we see further spaces from the beginning- among spaces from Göreme. The curvilinear forms were positioned to provide this visual continuity. So, the form and the what is grafted from Göreme could work together.

I wanted visitors to approach the design from the extension parts of design, because there are diversified experiences and given clues with curves about what will come out further. Thanks to this situation, when visitors arrive the climax, where the form be upside down, they will remember the clues I gave before.

About the tectonic of my design, in order to create such a twisted forms, the concrete will be a great choice. Also, the use of different textures of concrete, for instance making one surface of concrete polished and other one is mat, diversifies the visitors experience. Jury suggested that I can study this texture differention with concrete on a smaller scale by providing actual concrete or I can study it by using different kinds of molds.

Another thing Jury recommended me to try to have a better understanding of how such concrete surfaces structurally work. Design has curvilinear surfaces so the building system is not like a post-lintel system since they do not have vertical and horizontal structural elements. They all continuous structural elements but it has some parts that need to be stronger. Thickness change on concrete according to where the moment increase, provides both reinforce the structure and enrich the expression of this building.

The way I draw the things was found successful to a degree. However, in plan drawing, there is a wall which lead the continuity to interrupt. If I took a section from there, it could be seen if this wall is a problem or a  nice thing, Jury commented. Plus, the jury specified that they were expecting a site plan too because mine was not good enough.

As a general overview: Jury found the way I represent my project, in an orderly manner, well done, the language of the project is very impressive, and the composition is very rich. They told me that I am building a very strong structure which is not shy about anything so, it would be good if the heights increase a little.

First Attempt

On my first attempt to attain what is suggested in pre-jury, I produced the design you see above. By keeping the twisted form, that is found strong, constant, I worked on two extension ‘arms’ of the form. This twisted form is the climax point, which offers visitors different experience, during their circulation in the design. While approaching the climax from these two ‘arms’ there is visual continuity but the physical dispersionby introducing more than one way. Also, I did not want visitors to access the climax directly, I wanted them to experience the ‘arms’ then arrive there. However, there is still something I think negative; the arms are the identical to each other somehow. That is to say that as the arms disperse further from the climax, I introduced some angled forms and the experience of walking in high, then, I brought visitors to the end which has rectangular form in both arms.

On This Earth – PreJury

Throughout the semester, we will be working on a design intervention on Tuz Gölü to make it better land, enrich its experience in diverse and multiple ways by making the use of our studies on Göreme under the concept “grafting”.

In my project, I have inspirations from both Tuz Gölü and Göreme and the observations I have got from these places helped me to define a strategy and my designs as well.

 “Some people think design means how it looks. But of course, if you dig deeper, it’s really how it works.” -Steve Jobs

Determining a design strategy that is capable of guiding our actions that aim enrichment, diversity and multiplicity, in relation to the present qualities, was crucial besides the design.

METADATA-/scanq/scantofile0117.tif

Diagrams which support my strategy.

I am going to explain my all ideas now: In Göreme, I have observed that the spaces is burried in caves as a general impression. It gave me idea about how to design. The area has inclined surfaces and this condition was making people to move a lot and at the same time, was creating changes in human bodily experience. So, it can be said that there is an essential change experience. After, I brought some spatial experiences which are associated with my strategy with the help of the catalog, to the lake from Göreme. In Tuz Gölü, I analyzed that there is radical change in both bodily and visual experience. While visitors walk towards lake from the road level, their view is blocked inside the facilities which are positioned nearby the lake and the view opens suddenly right after you exit the facilities. So, there is a change in visitors’ visual experience. In the same way, visitors’ bodily experience changes since they experience the lake’s huge flat horizontality then, they start to walk in a fairly inclined surface to arrive the road. Plus, the texture of surfaces, which visitors walk on their way to the lake, changes. As visitors walk, they have a chance to experience man-made, natural, hard and soft surfaces one by one. By considering all these, in order to enrich the experience in diverse and multiple ways, I specified a strategy. Strategy is ‘creating radical transitions: Emphasizing the radical change in human experience both visually and bodily’ since I analyzed that in such a homogenous place visitors look for variation, change. I achieved my strategy by interrupting the experience suddenly and introducing a different one right after in radical manner. I produced diagrams which explain these transition ideas. Some of them are my analysis from Göreme, some are the variations I proposed. Continue reading

Intervention!

intervention

For the rest of the semester, we will be working on a design intervention on Tuz Gölü to enrich its experience in diverse and multiple ways. The project we will be working on throughout the semester, reminded me that the Intervention Banner which was used in the serial #HowIMetYourMother by the ‘gang’ whenever they host an intervention. If you are a bit familiar with the serial probably you know them quite well.

When the jury arrive, we are all going to line up to present our own design interventions and our banner will not close until the end of semester! So, good luck everyone!!! 🙂

What is Hinge?

The hinge is defined to the studio as a design tool for design strategies; how seed and field relate to each other physically (they are not supposed to intersect with each other) & how different parts of the design interrelate with each other. It is about relating elements through the hinge, redefining their relation and creating spaces. However, not every point is emphasized as a hinge. While defining the hinge, we also need to have a strategy.

We can see the similar relationships but while one is entitled as hinge, the other one is not. So, what is the difference? Why do you think this is a hinge? In order to differentiate the hinge from the other relationships, we need to consider about textual, dimensional, and formal details.

*Hinge is not exact construct but it is about how two things come together and make something.

Scale change of the elements maybe makes the hinge. Also, texture, thickness can be applied as a hinge. The elements which are not touch each other and the gap between them creates the hinge.

Photo references: 1234

Analysis of Annex Building for English Language Prepatory School of METU

I want to share my analysis for a METU building in many aspects.

Brief story of the building

The building has been commissioned by METU Development Department. The clients’ aim was to develop and improve the conditions of the campus of METU. They created new resources and put support behind, beside the purpose to raise education level, keep METU on the top of the list of most respected institutions continuously. The annex building for English Language Preparatory School of METU has been built in order to provide a new educational area for both University and the students.

IMG_2207The building has been produced in 2007 by Boran Ekinci from Boran Ekinci Architectural Office Melis Çankara, Nilay Arslan, Gülnur Arısalan.

Boran Ekinci was graduated from the Faculty of Architecture of METU in 1987. From 1989 to 1996 he continued his architectural projects at Ankara and Istanbul. He is now working on Boran Ekinci Limited Company at Istanbul. His projects have been published in both domestic and abroad. He is awarded and nominated with those projects.

METU’s Invited Competitions are help to see produced projects by creative architects for new planned METU buildings. Different ideas from various architects for same project are open up clients’ horizon but the jury remain same so the integrity of campus could stay same. Boran Ekinci Architectural Office won that competition for the annex building for English Language Preparatory School thanks to their appropriate projects and ideas. Continue reading